Food & Drinks Smart Tips

Αφρώδη κρασιά: Οι διαφορές μεταξύ Champagne, Prosecco και Moscato d’Asti;

0Shares
Οι γιορτές έφτασαν και είναι καλό να αφήσουμε την διακόσμηση στην άκρη και να ασχοληθούμε με όλα αυτά τα μικρά αναλώσιμα πράγματα, που μας ομορφαίνουν την ζωή. Όπως οι αφρώδεις οίνοι!

Ησαμπάνια, το prosecco και τα d’ Asti από μοσχάτο είναι κάποια από τα πιο δημοφιλή αφρώδη κρασιά στην χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Εμείς θα αναφέρουμε κάποιες χαρακτηριστικές διαφορές τους, για να επιλέξεις ή να δοκιμάσεις αυτό που ταιριάζει στην στιγμή!

Σερβίρισμα σαμπάνιας.


Όλες οι κατηγορίες που θα αναφέρουμε, ανήκουν στα αφρώδη κρασιά, αλλά έχουν κάποιες μικρές ή μεγάλες διαφορές. Θα τις αναφέρουμε όλες με περιεκτικό τρόπο, κάνοντας μια πάντα εύχρηστη εισαγωγή στο fine drinking!

Champagne-Σαμπάνια

Αμπελώνες στην Καμπανία.


Η σαμπάνια (την θεωρούμε εξελληνισμένη λέξη πλέον για αυτό στα ελληνικά) είναι άσπρος αφρώδης οίνος που παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας ή Champagne της Γαλλίας, σε μια περιοχή που περικλείει την πόλη Reims, μόλις 130 χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι. Φτιάχνεται αποκλειστικά με σταφύλια από τις ποικιλίες Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier, ενώ παράγεται με αυτό που αποκαλείται στην οινοποιία ως «Παραδοσιακή Μέθοδος» (για αυτό και έχει αυξημένο κόστος σε σχέση με άλλους αφρώδεις οίνους).

Kir Royale με παγωτό!


Ένα ποτήρι σαμπάνιας έχει 128 θερμίδες και επειδή ωριμάζει με τις οινολάσπες, συχνά έχει μια γεύση που θυμίζει κρούστα τυριού ή ψητό ψωμί. Από την στιγμή της εμφιάλωσης, δεν πωλείται άμεσα, αλλά ωριμάζει στο μπουκάλι κάτω από υψηλή πίεση. Αυτό χαρίζει στην σαμπάνια πιο απότομες και οξείες φυσαλίδες. Οι πιο ακριβές παλαιωμένες σαμπάνιες φέρουν γεύσεις πορτοκαλιού, λευκού κερασιού ή αμυγδάλου. Σερβίρεται από τους 8 μέχρι τους 10 βαθμούς. Προσθέτοντας σε σαμπάνια λίγες σταγόνες crème de cassis, φτιάχνετε το γνωστό Kir Royale (στην πανέμορφη φωτογραφία με παγωτό).


Οι σαμπάνιες ως ξηρές και οξείες προτιμώνται ως απεριτίφ ή συνδυάζονται με όστρακα, λαχανικά τουρσί και τηγανιτά ορεκτικά. Το υψηλό κόστος της σαμπάνιας οφείλεται στην μέθοδο που αναφέραμε και στην ζήτηση του προϊόντος σε σχέση με την προσφορά. Αν η ετικέτα γράφει extra brut, brut ή extra dry διαθέτει λιγότερη ζάχαρη, άρα είναι πιο όξινη.

Prosecco-Προσέκο

Αμπελώνες στο Prosecco.


Το Prosecco είναι άσπρο αφρώδες κρασί με καταγωγή από την περιοχή Βένετο της Ιταλίας που περικλείει το Τρεβίζο, μόλις 24 χιλιόμετρα από την Βενετία. Φτιάχνεται με τα ομώνυμα σταφύλια Prosecco ή Glera και παράγεται με την Μέθοδο της Δεξαμενής. Ονομάζεται και «η σαμπάνια του φτωχού» επειδή η μέθοδος αυτή είναι οικονομική.

Ποτήρια για όλα τα αφρώδη.


Ένα στάνταρ ποτήρι Prosecco έχει 121 θερμίδες και έχει πιο έντονα αρώματα φρούτων και λουλουδιών του σταφυλιού (αυτό που στην γευσιγνωσία ονομάζεται πρωτογενή αρώματα). Τα Prosecco ωριμάζουν σε δεξαμενή, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη πίεση και συνεπώς λιγότερο οξείες και πιο ελαφριές φυσαλίδες από την σαμπάνια. Συχνά προστίθενται νότες τροπικών φρούτων, φουντούκι, βανίλια ή κρέμα μπανάνα.

Συνοδευτικό d'Asty.


Ως πιο γλυκιά από την σαμπάνια, προτιμάται ο συνδυασμός με αλλαντικά για την αντίθεση ή φρούτα για την συμπλήρωση. Οι Ιταλοί απολαμβάνουν το Prosecco τους με προσούτο και πεπόνι (μην ακούσω για φέτα και καρπούζι, να πιεις τσίπουρο με γλυκάνισο εκεί!) και σχετικά ουδέτερες γεύσεις ζυμαρικών ή θαλασσινά χωρίς έντονη γεύση. Σερβίρεται στους 8 με δέκα βαθμούς. Σημείωσε τις περιοχές Conegliano Valdobbiaden και Colli Asolani και μόλις δεις Prosecco από εκεί, βάλτο στο καλάθι σου με κλειστά μάτια!

Moscato d’Asty- Μοσχάτο Ντάστι

Αμπελώνες ποικιλίας Μοσχάτου.


To Moscato d’Asty καταχωρείται ως ημιαφρώδες λευκό κρασί ποικιλίας μοσχάτο που παράγεται στην επαρχία του Piedmont που περιλαμβάνει και την πόλη Asti. Είναι γλυκό κρασί με περιεκτικότητα σε αλκοόλ από 4,5-5,5% το οποίο προτιμάται τόσο ως απεριτίφ όσο και ως ντιζεστίφ. Δημιουργείται από την ζύμωση μιας παρτίδας μούστου από Μοσχάτο σε δεξαμενή υπό πίεση. Μια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που παγιδεύεται στο κρασί κατά την ζύμωση, δημιουργεί την χαρακτηριστική λάμψη του.

Συνοδευτικά Prosecco και d'Asti.


Χαρακτηριστικό της γεύσης του d’Asti είναι τα αρώματα που θυμίζουν ροδάκινο, εσπεριδοειδή, αχλάδι και λουλούδια. Είναι ημίγλυκο με απαλές και παιχνιδιάρικες φυσαλίδες όπως το Prosecco, χωρίς οξύτητα. Στην Ιταλία σερβίρεται και σε ποτήρια δισκοπότηρο ώστε να βγάζει περισσότερα αρώματα, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη προτιμάται σε ποτήρι σαμπάνιας ή όχι πολύ πλατύ ποτήρι κρασιού. Ιδανική θερμοκρασία θεωρούνται οι 13 βαθμοί και συνδυάζεται με φρούτα, μέλι και γλυκά.

Σε όλους τους αφρώδεις και τον ημιαφρώδη οίνο που αναφέραμε υπάρχουν και κάποιες αρκετά ποιοτικές ελληνικές ετικέτες, οι οποίες ανά περίπτωση για ελληνικά προϊόντα φέρουν υψηλές τιμές (με ευχάριστες εξαιρέσεις)

0Shares

Related posts

Leave a Comment

0